Stockholm maraton, som numera heter ASICS Stockholm Marathon, är det största maratonloppet i Sverige. Det lockar årligen närmare 20 000 deltagare från hela världen. Det är även det officiella svenska mästerskapet i maratondistansen. Här kan du läsa mer om loppet.

Om Stockholm Marathon

Stockholm maraton är ett årligt maratonlopp går av stapeln i maj eller juni. År 2020 anordnas loppet den 30 maj. Loppet har arrangerats varje år sedan 1979. Banan har ändrats under årens lopp, men loppet har alltid utgått från samt haft sin målgång i Stockholms Stadion. År 2010 bytte loppet namn till ASICS Stockholm Maraton efter den nya titelsponsorn ASICS.

Starten sker i två omgångar – klockan 12.00 och klockan 12.10. Trots att banan är relativt flack anses loppet vara ett relativt tufft lopp. Detta beror på det oberäkneliga svenska vädret i maj eller juni. Vissa år har Stockholm marathon haft rekordvärme och andra året har det varit 10 grader och regn. Med andra ord måste löpare vara förberedda på alla typer av väder.

Banan

Banan är relativt flack, men med visa stigningar. Majoriteten av loppet går inne i staden vilket ger mycket publik. Många anser att Stockholm maraton är ett av de vackraste maratonloppen i Europa. Starten går på Östermalm intill Stockholms Stadion. Därefter springer löparna inne i Vasastan, på Kungsholmen och Gamla Stan. Därefter bjuder banan på vackra naturupplevelser vid vattnet på Djurgården för att sedan fortsätta in på Södermalm innan det är dags för målgång inne i den mäktiga stadion från de olympiska spelen 1912.

Vätskestationerna

Loppet bjuder på många vätskestationer där det finns både energidryck och vatten. Dessutom finns det många stationer med någon form av mat, exempelvis frukt, bullar och saltgurka. Löpare behöver inte ta med sig egen energi utan det som erbjuds räcker för att orka ta sig igenom hela loppet.