Vid löpning finns det, precis som vid andra sporter, en risk för skador. Det är framför allt överbelastningsskador i knän, fötter och leder som kan uppstå. Här kan du läsa mer om vanliga skador och hur du kan förebygga dem.
Vanliga skador vid löpträning
Det finns vissa skador som är vanligt förekommande vid löpning. Det rör sig främst om överbelastningsskador som uppstår gradvis. Det är ingen specifik händelse som utlöser skadan eller smärtan. Den uppstår på grund av för hård och ensidig träning och för lite återhämtning. Vanliga skador är smärta i knä, hälsenebesvär, benhinneinflammationer, smärta under foten och olika stressfrakturer.
Så håller du dig skadefri
Det är finns flera olika anledningar till varför vissa drabbas av överbelastningsskador vid löpning. Oftast handlar det om att man tränat för hårt och ensidigt. Detta märks bland annat hos fok som anmäler sig till ett lopp, exempelvis ett maraton. Istället för att successivt vänja kroppen vid längre distanser går löparen ut för hårt i början. Kroppen hinner inte anpassa sig och därav de olika skadorna. För att undvika detta bör man alltid successivt trappa upp distanserna. Dessutom måste man vara noggrann med att ha vilodagar då kroppen och musklerna får en chans att återhämta sig. Varierad träning, det vill säga olika underlag och distanser, minskar också skaderisken.