Löpning är en sport som ökat kraftigt i populäritet de senaste åren. Sporten utövas av människor över hela världen. Det finns många fördelar med att löpträna. Dels är det en enkel och billig sport inte inte kräver särskilt mycket utrustning. Den går dessutom att utföra på de flesta platser och i alla sorters väder. Inga dyra gymkort behövs, utan det räcker med ett par bra skor och motivation för att ge sig ut på en springtur. Löpning är dessutom ett utmärkt sätt att komma ut i naturen, uppleva nya platser och få den dagliga dosen av motion som kroppen behöver. Dessutom har löpning många bevisade hälsofördelar, bland annat sänkt blodtryck och stärkt hjärta. Här kan du läsa mer om löpning och varför denna sport är bra för dig.

Om löpning

Löpning är en sport som funnits i urminnes tider. Människan har alltid sprungit, även om anledningarna har förändrats över tid. Förr i tiden handlade de om överlevnad, jakt och för att skicka information. Sedan antiken har människor sprungit för äran, pengarna och gudar. Den löpning vi ser idag är snarare en form av folksport. Idag springer människan främst för att få motion. Löpning är en sport som går ut på att förflytta sig en viss distans med hjälp av benen. Löpning skiljer sig från gång som sker i långsamt tempo. Löpning kan ske i olika hastigheter, men pulsen går upp. Idag kan sporten både vara en motionsidrott och en idrottsgren. Distanserna varierar från ett par hundra meter till lopp på över 100 kilometer. Det är ett mycket bra komplement till övriga sporter eftersom konditionen förbättras avsevärt vid regelbunden löpning.

Anledningar till att löpträna

Svenskar älskar löpning som motionsform. Studier visar att ungefär 40 procent av den svenska befolkningen löptränar regelbundet. Cirka hälften av dessa deltar i någon form av lopp. Det har blivit mycket populärt de senaste åren att springa olika sorters lopp. Dessa varierar från vanligtvis 5 kilometer upp till ultramaraton på över 42 kilometer. De flesta svenskar som löptränar för det för att må bättre samt att hålla kroppen i god form. Löpning har många hälsofördelar och detta är den främsta anledningen till varför många gillar löpning. En annan viktig anledning är, framför allt bland män, att löpning ger en utmaning. Det kan bland annat handla om att lyckas springa ett utmanande lopp, en viss distans eller klara ett särskilt tidsmål. En annan anledning är att många gillar att kombinera träning med naturupplevelse. Att springa utomhus ger en särskild frihetskänsla och uppskattas framför allt av många som har kontorsjobb eller spenderar majoriteten av tiden inomhus. Dessutom är det en billig sport som inte kräver dyr utrustning. Detta gör att de flesta har råd att utöva sporten.

Hälsofördelar

Löpning har många hälsofördelar. Studier visar att regelbuden löpträning har positiva effekter både fysiskt och psykiskt. Dels blir hjärtat starkare, blodtrycket sänks och risken för hjärtinfarkt minskar. Skelettet blir starkare och benmassan ökar. Fettnivåerna i kroppen minskar vilket i sin tur minskar risken för många sjukdomar, bland annat diabetes.Previous Article


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*