Lidingöloppet är ett terränglopp som utgör en del av en Svensk Klassiker. Det finns flera olika distanser varav 30 kilometer är den ursprungliga distansen. Det finns även 15 kilometer, 10 kilometer samt knattelopp för barn. Loppet är världens största terränglopp och är med i Guiness rekordbok sedan år 1982.

Om Lidingöloppet

Lidingöloppet har arrangerats på Lidingö utanför Stockholm sedan 1965. Loppet går av stapeln i slutet av september varje år. Det arrangeras av IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö Skid & Orienteringsklubb. Lidingöloppet är en del av en Svensk klassiker tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimmet. Ursprungligen var loppet enbart för herrar, men idag är det öppet för alla. Det finns många olika lopp och det finns till och med ett 10 kilometerlopp som enbart är för kvinnor. Huvudloppet är MK30 som står för män och kvinnor 30 kilometer. Den totala sträckan är 30 250 meter. Starten går från Koltorps gärde och målgång är på Grönsta gärde.

Banan

Lidingöloppet är ett terränglopp som är känt för dess tuffa terräng och många backar. Loppet går både i skogen och på grus. Framför allt 30 kilometersloppet har många ökända backar, bland annat Aborrbacken och Karins backe i slutet av loppet. Efter 25 kilometer dyker den branta och 522 meter långa Aborrbacken som enligt många är en riktigt tuff utmaning.Next Article


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*